Łosoś jest rybą bogatą w składniki odżywcze, a co za tym idzie posiada wiele właściwości prozdrowotnych.
Porcja 100 gram całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania naszego układu immunologicznego.
Wysoka zawartość białka (około 21 gramów białka w jednym filecie) jest niezwykle istotnym aspektem, ponieważ białko pełni szereg funkcji w naszym organizmie: zmniejsza głód, daje poczucie sytości, pomaga utrzymać masę mięśniową oraz jest potrzebny do zwiększenia ilości spalanych kalorii.
Mięso łososia jest bogate w witaminy, przede wszystkim z grupy B, w tym B6 i B12, które są ważne dla wzmocnienia układu odpornościowego i poprawy samopoczucia. Jest również doskonałym źródłem potasu, fosforu, selenu i niacyny.
Selen zawarty w mięsie ryby pozwala zwalczyć wolne rodniki i zapobiega procesom starzenia się organizmu, może być również wykorzystany w profilaktyce nowotworowej.
Regularne spożywanie łososia prowadzi do znacznego obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi oraz wzrostu jego dobrej odmiany.
Co więcej, łosoś wykazuje działanie przeciwzapalne – jego spożywanie pomaga w walce z infekcjami. Zawiera znaczne ilości bioaktywnych peptydów, które odpowiadają za prawidłową produkcję kolagenu – sprawdzają się więc u pacjentów z chorobami stawów.
Łosoś jest bardzo cennym składnikiem, który warto wpisać na listę zakupów.
Wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, aminokwasów, łatwo przyswajalnego białka oraz wartościowych witamin i minerałów wpływa bardzo korzystnie na utrzymanie prawidłowego funkcjonowania organizmu.