Zadbaj o estetykę!
Nie trzeba tego tłumaczyć żadnemu restauratorowi – jemy również oczami. Jednak pomimo
tego rzadko kiedy przykładamy wagę do tego jak wyglądają potrawy na naszych talerzach w
domowym zaciszu.
Dlaczego tak jest?
Brak czasu? Umiejętności? Odpowiednich akcesoriów?
Dekoracja domowych potraw nie musi być trudną i czasochłonną sztuką. Czasem wystarczy
estetyczne wykrojony kawałek, wykorzystanie świeżych zielonych ziół, zadbanie o czystość
podania.
Warto dbać o intensywne barwy, jednokolorowe potrawy nie budzą naszego apetytu, w
takim stopniu jak atrakcyjne wielobarwne propozycje. Oryginalnie prezentują się kontrastowe
połączenia kolorów, takie jak zieleń z czerwienią czy też fiolet z żółtym.
Jeżeli planujemy podać danie z sosem, czasem lepszym pomysłem od oblania całości
będzie podanie go w osobnym naczyniu lub z boku talerza, aby nie ukrywać nim piękna
dania.
Jak podać łososia?
Ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia! W poszukiwaniu inspiracji zapraszamy do zakładki z
przepisami lub na Instagram. Pod hashtagiem #łosośjurajski fani naszej ryby tworzą
prawdziwe dzieła sztuki!