Trudność: średnia | Czas przygotowania: średnia | Ilość porcji: 15 ptysi
Tatar z łososia jurajskiego podany na ptysiu
SKŁADNIKI NA TATAR:
1 filet z łososia bez skóry (około 15 cm długości)
1/2 świeżego ogórka
2 łyżeczki kaparów
1/2 szalotki lub 1 mała szalotka
sól
świeżo mielony pieprz
sok z połowy cytryny
oliwa z oliwek
1 plasterek cytryny (do dekoracji)
1 plasterek limonki (do dekoracji)
świeża pietruszka (do dekoracji)
SKŁADNIKI NA CIASTO PTYSIOWE:
130 ml wody
60 g masła
100 ml mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
2 sposoby podania – „klasycznie” na talerzu ozdobiony plasterkiem cytryny, natka pietruszki i delikatnie skropiony oliwą lub w postaci finger food na cieście ptysiowym
tatar
filet z łososia oczyszczamy z ości, jeśli jest taka potrzeba, pozbawiamy skóry i drobno siekamy
kapary delikatnie siekamy, szalotkę i ogórka kroimy w drobną kostkę (z ogórka należy usunąć gniazda nasienne)
przygotowane składniki wkładamy do miski, dodajemy sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz, skrapiamy delikatnie oliwą (łosoś jest tłusty, więc wystarczy odrobinka) i dokładnie mieszamy
wystarczy nałożyć na talerz lub na połówki ciasta ptysiowego i udekorować kawałkami cytryny i limonki i natki pietruszki
ciasto ptysiowe
w garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli
do gotującej się wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką
kiedy ciasto będzie odchodzić od ścianek – przekładamy je do miski i czekamy aż przestygnie
przestudzone ciasto miksujemy z jajkami (jajka wbijamy po kolei w trakcie mieszania)
gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
ptysie pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem)
gotowe ptysie studzimy, a następnie przekrawamy na pół i na połówki nakładamy tatara