Niewiele jest potraw, które są tak uniwersalne jak tarta. Można podawać ją na słodko lub wytrawnie, na ciepło lub zimno. Za każdym razem będzie smakować dobrze, a dowolność w doborze składników dodawanych do jej nadzienia daje nam nieskończoną możliwość kombinacji. Schemat jest dość prosty: cienka warstwa ciasta oraz ulubione dodatki zalane sosem beszamelowym lub na bazie jajek i śmietany.
Niezbędne w każdej tarcie jest pyszne, kruche, maślane ciasto. Ważne, by dobrze schłodzone wstawić do piekarnika i podpiec przez kilka minut przed nałożeniem farszu. Ten jest już kwestią indywidualnych upodobań i można przygotować go na bazie ulubionych składników- warzyw, mięsa, ryb. My mamy jednak kilka takich, które polecamy szczególnie!
Tarta z cząstkami łososia, brokułami i serem- to smaki, które uzupełniają się idealnie. Delikatna ryba z brokułami to pyszna i zdrowa propozycja obiadowa.
Tarta z łososiem wędzonym, serem camembert i gruszką- wyrazisty smak łososia, kremowy ser i rozpływające się w ustach kawałki gruszki stworzą niebanalne połączenie idealne na kolację lub rodzinne przyjęcie.
Tarta z łososiem, mozzarella i szpinakiem- będzie gwarancją sukcesu kulinarnego każdej imprezy. Ciągnący się ser w połączeniu ze szpinakiem i łososiem to niezawodna klasyka.
Tarty na słono są doskonałym rozwiązaniem na urozmaicony obiad lub ciepłą kolację. Prezentują się efektownie, a ich zrobienie nie zajmuje dużo czasu. Na którą się zdecydujesz?