Zbliżająca się majówka to świetna okazja do urządzenia grilla! Z tej okazji przygotowaliśmy przepis na danie idealne – szaszłyki z Łososiem Jurajskim! To zdrowsza i lżejsza alternatywa dla tradycyjnej kiełbasy lub karkówki, która może podbić serca (i żołądki) Twoich bliskich!
Składniki
Marynata do łososia:
– dwie łyżki jasnego sosu sojowego
– sok z połówki cytryny
– łyżka miodu
– czosnek
– dwie łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
– pieprz ziołowy
Szaszłyki:
– ok. 300 gram. fileta z Łososia Jurajskiego
– 1 papryka
– cukinia
– bakłażan
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Składniki do marynaty mieszamy razem w misce. Łososia kroimy w kostkę, odkładamy do miski i odstawiamy do lodówki, aby ryba się zamarynowała na co najmniej godzinę. W tym czasie myjemy i kroimy na plastry warzywa. Na drewniane patyczki nabijamy na zmianę rybę i plastry warzyw. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy na grillu po ok. 2 min z każdej strony (w zależności od stopnia rozgrzania). Możemy również przygotować szaszłyki w piekarniku wstawiając je na ok. 15-20 min w temperaturze 180-200 stopni. Smacznego!