Trudność: średnia | Czas przygotowania: średnia | Ilość porcji: 1 |
Smażony filet z Łososia
Szef Kuchni szczecińskiej Restauracji Karkut – Przemysław Olczyk przygotował dla nas
przepis na smażony filet podany z bulionem z łososia. Jak sam podkreśla, podczas
przygotowywania dania starał się maksymalnie wykorzystać produkt zgodnie z metodą zero
waste.
Smażony filet z łososia Jurajskiego :
Bulion z łososia Jurajskiego:
Rozpoczynamy od wyfiletowania ryby. Wycinamy steki rybne, a chudszą część od ogona
oskórowujemy. Skórę suszymy na cieniutkie chipsy, a następnie smażymy z niej prażynkę.
Filet smażymy na maśle klarowanym, układamy na talerzu wraz z pozostałymi składnikami.
Z głowy i reszty elementów, które pozostały gotujemy klarowny wywar rybny, którego używamy do wykończenia potrawy.