Część osób kupująca Łososia Jurajskiego zastanawia się, czy skórka na spodzie ryby jest jadalna. Oczywiście, skóra ryby jest w zupełności bezpieczna w spożyciu. Tym bardziej warto ją zachować, jeśli chcemy uzyskać efekt chrupiącego, apetycznego łososia.
Wielu szefów kuchni korzysta ze skórek, mając na uwadze, że łosoś to jedna z ryb, które posiadają najmniejszą ilość ołowiu w składzie. Jeśli korzystamy z ryby, która jest ze sprawdzonej hodowli, to nie musimy się martwić żadnymi niechcianymi składnikami. Łosoś Jurajski posiada wiele certyfikatów, jak np. Aquaculture Stewardship Council Certificate. Gwarantuje to Wam całkowite bezpieczeństwo korzystania ze skórki.
Jak więc przygotować łososia, tak aby skórka pozostała chrupiąca? Potrzebujemy do tego piekarnika z funkcją grillowania, który ustawiamy na 220 stopni Celsjusza. Do żaroodpornego naczynia wypełnionego oliwą, wsadzamy nasz filet z łososia skórą do góry. Jeśli chcemy szybko przyrządzić pełne danie, to wystarczy wyłożyć resztę naczynia warzywami, takimi jak papryka czy dymka cebuli. Po 14 minutach wyjmujemy łososia i przewracamy skórkę na drugą stronę, po czym umieszczamy go w piekarniku na kolejne 10 minut. I voila! Łosoś Jurajski z chrupiącą skórką gotowy.
Zachęcamy Was do korzystania ze skórki. To bezpieczne i smaczne, a co najważniejsze – ekologiczne. Nie marnujemy żadnego kawałka zakupionej przez nas rybki. Spróbujcie przepisu na chrupiącego łososia i pochwalcie się rezultatem na Waszych social mediach!