Orientalne sakiewki z papieru ryżowego, to sycąca, a zarazem lekka propozycja obiadowa, a zarazem alternatywa dla tradycyjnych spring rollsów. Wypełnione są Łososiem Jurajskim, krewetkami, makaronem ryżowym i warzywami, a ich smak doskonale komponuje się z sosem sojowym.
Składniki:
Makaron ryżowy – ok 50gr,
papier ryżowy – 12 sztuk,
krewetki – 12 sztuk,
Łosoś Jurajski wędzony lub świeży,
papryka,
ogórek,
marchew,
kiełki pora,
masło klarowane,
sos sojowy,
pieprz i sól
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i odkładamy do całkowitego wystudzenia. Warzywa dokładnie myjemy i tniemy na bardzo cieniutkie słupki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim krewetki oraz Łososia Jurajskiego, lekko przyprawiamy solą i pieprzem, po czym odkładamy do wystudzenia. Papier ryżowy lekko zamaczamy w wodzie, układamy na jego powierzchni wszystkie składniki na jednym krańcu, opcjonalnie doprawiamy sokiem z cytryny lub ulubionymi przyprawami. Składamy przeciwległe boki papieru i rolujemy saszetkę. Przyozdabiamy całość kiełkami pora i podajemy z sosem sojowym.