Ryba na święta, czy koniecznie karp?
Znamy już na pamięć tradycyjne 12 potraw na wigilijnym stole, które są powtarzane co roku z niezmiennymi od wielu lat przepisami. Kuchnia w obecnych czasach daje nam mnóstwo możliwości, warto wykorzystać swój kulinarny potencjał i nieco udoskonalić tradycyjne przepisy.
Każde domostwo może mieć własne potrawy szykowane od pokoleń, lecz zawsze królem stołu pozostaje karp. Jednak coraz więcej osób nabiera wątpliwości co do smaku oraz sposobu jego sprzedaży.
Karp został spopularyzowany w czasach PRL-u i do tej pory nie dał się wygonić z naszych stołów. Smak ryby jest specyficzny i ma równie wielu zwolenników, co przeciwników.
Dobrym pomysłem jest poszerzenie kolacji wigilijnej o drugą rybę, tak aby wszyscy biesiadnicy znaleźli coś dla siebie. Oczywiście polecamy Łososia Jurajskiego, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Aby zróżnicować smaki rekomendujemy przygotowanie ryb w różny sposób. Dla przykładu, jeżeli karp będzie smażony, łososia możemy przygotować w piekarniku. Łosoś nie wymaga wielu godzin przygotowań i przyprawiania, wystarczy trochę ziół, pieprz, cytryna i sól, które wzbogacą jego smak.
Sposobów jest wiele można podać łososia z zupą, sałatką, a nawet w pierogach. Po inspirujące przepisy na przygotowanie łososia zapraszamy do zakładki przepisy na naszej stronie.