Autorem dzisiejszego przepisu jest wierna fanka Jurajskiego – Pani Karolina, która podzieliła się z nami recepturą na wiosenną roladę! Jeżeli chcecie, aby Wasz przepis również pojawił się na naszym blogu? Wyślijcie zdjęcie wraz z opisem na nasz facebookowy profil!
Składniki:
– 2 paczki Łososia Jurajskiego wędzonego na zimno,
– 1 opakowanie naturalnego serka typu philadelphia,
– 1 opakowanie serka chrzanowego,
– 3 jaja,
– 2 łyżki mąki,
– szpinak,
– czosnek,
– sól i pieprz
Wykonanie:
Przesmażyć szpinak na patelni doprawić solą pieprzem i czosnkiem. Do masy dodać żółtka i mąkę, wymieszać i przestudzić. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i powoli dodać do szpinaku by, zachować puszystą konsystencję. Rozciągnąć masę na płaskiej blasze do piekarnika na papierze do pieczenia. Piec 200 st 20 min. Ostudzić, odkleić podłoże nożem od papieru. Przygotuj serki wymieszaj ze sobą w miseczce (do smaku można dodać odrobinę chrzanu). Gotową masą posmarować wypieczony szpinak. Rozłożyć na całej powierzchni łososia wędzonego i zawinąć roladę. Roladę ciasno zawinąć w papier i odstawić na godzinę do lodówki. Podawać schłodzone.
Z relacji świadków, czyli rodziny Pani Karoliny, błyskawicznie znika z talerzy!