Lato w pełni! W upalne dni mamy nieco mniejszy apetyt. Podczas wysokich temperatur na zewnątrz niekoniecznie mamy ochotę na tłuste czy ciężkostrawne potrawy. Ponadto powinniśmy unikać posiłków zawierających duże ilości soli i cukru. Należy pamiętać, aby w wakacyjnym okresie dbać o swoje dobre samopoczucie i poza obowiązkowym nawadnianiem organizmu, wybierać lekkie, bogate w witaminy i wartości odżywcze posiłki.
Jeżeli brakuje Wam pomysłów na szybki obiad lub sycącą przekąskę, spieszymy z pomocą!
Salmon bowl – zeszłoroczny hit Tik Toka
Emily Mariko — tiktokerka odnotowała znaczny wzrost popularności po umieszczeniu tego prostego przepisu z udziałem łososia. Liczba obserwujących wzrosła z 70 tysięcy we wrześniu 2021 roku, do ponad 11 milionów po dziewięciu miesiącach od dnia publikacji.
Salmon bowl to wariacja nawiązująca do „Poke bowl”, czyli miski pełnej dobroci, dania pochodzącego z kuchni hawajskiej. „Poke” oznacza „pokrojone na kawałki”, a pełna nazwa odnosi się do kawałków surowej ryby podawanej z ryżem, warzywami, przyprawami i dressingiem. Składa się z niemal takich samych składników, co japońskiego sushi, jednak różnią się formą podania. W salmon bowl – jak wskazuje nazwa — główną rolę odgrywa łosoś. Jest to danie bardzo proste w wykonaniu i co ważne, jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.
Autorka nagrania do stworzenia dania wykorzystała resztki, które znalazła w lodówce, stąd ciekawy trik, który zaintrygował wiele osób. Mianowicie, mowa o włożeniu kostki lodu do ryżu, a następnie przykryciu dania papierem kuchennym i wstawienie go na chwilę do mikrofalówki. Co miało na celu takie działanie? Ten sprytny trik sprawia, że para wodna przywraca ryżowi wilgotność, miękkość i świeżość — zupełnie jakby został przed chwilą ugotowany. Po wyciągnięciu z mikrofalówki, należy usunąć lód, ponieważ nie roztapia się.
SKŁADNIKI:
Sposób przygotowania:
Kawałek łososia rozgniatamy widelcem i układamy na nim porcję ryżu. Następnie polewamy danie majonezem, sosem sojowym oraz sosem Sriracha, dodajemy pokrojone awokado, kimchi i opcjonalnie kawałki suszonych wodorostów. Gotowe!
Prawda, że proste?
Tatar z wędzonego Łososia Jurajskiego
Bardzo szybki i prosty przepis na tatar z wędzonego łososia z dodatkiem ogórka, który można podać na przykład z grzankami.
SKŁADNIKI:
Należy pamiętać, aby mięso na tatar drobno posiekać, a nie mielić. Łosoś jest bardzo delikatny i przy siekaniu zachowa swoją soczystość. Warto mocno schłodzić lub zamrozić filet przed siekaniem, aby krojenie było łatwiejsze.
Aby ułatwić sobie zadanie można użyć świeżego Łososia Jurajskiego zamkniętego w puszce, w ten sposób wyeliminujemy problem z siekaniem i przyspieszymy cały proces.
Łososia, ogórka i cebulę bardzo drobno siekamy. Przekładamy do miski, dodajemy resztę składników: sok z cytryny, sos sojowy, oliwę i musztardę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku. Wykładamy na talerz i dekorujemy kiełkami.
SKŁADNIKI:
Łososia kroimy w grubą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na patelni grillowej. Rukolę rozkładamy na talerzach, dodajemy cząstki pomarańczy, pokrojone winogrona, płatki migdałów, pestki granatu, grzanki i rybę. Przygotowujemy sos – mieszamy wszystkie składniki: oliwę, sok z pomarańczy, miód, musztardę. Sałatkę skrapiamy sosem.
Smacznego!