Sezon urlopowy w pełni! Letnie upalne dni to idealny czas na spędzenie czasu na łonie natury wśród rodziny lub znajomych. Pierwszym wyborem kulinarnym przy tego typu aktywnościach zazwyczaj jest grill — to smaczny, szybki i wygodny sposób przygotowywania dań.
Jedzenie z grilla często kojarzy się z uczuciem ciężkości, ale przecież nie samą karkówką i kiełbasą człowiek żyje! Łosoś perfekcyjnie nadaje się na grilla. Dodatkowo jest lekki, pyszny i rozpływa się w ustach. Można go podawać z ziemniakami, sałatką czy chlebem, choć w wersji solo również z pewnością Wam posmakuje.
Poniżej przedstawiamy łatwy i szybki przepis na soczystego, grillowanego łososia z masłem ziołowym.
Składniki:
● filety z łososia
● sól i pieprz
● sok z ½ cytryny
Masło ziołowe:
● 3 łyżki masła
● 2 łyżeczki koperku
● 2 łyżeczki listków mięty
● 2 ząbki czosnku
Masło wyjmij wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Koperek, miętę i czosnek drobno posiekaj. Wszystkie składniki masła ziołowego dokładnie wymieszaj. Uformuj masło w wałeczek, zawiń w pergamin i schłodź, najlepiej w zamrażalniku.
Umyte i osuszone porcje łososia należy skropić sokiem z ½ cytryny, posypać solą i pieprzem, następnie grillować po 5 minut z każdej strony.
Gotowego łososia podajemy z masłem ziołowym pokrojonym w talarki.
Jedna porcja zawiera tylko 450 kcal!
Smacznego!