Pieczona czy surowa?
Jak jeść ryby, aby zachować pełnię jej wartości odżywczych? W dzisiejszym wpisie porównamy dwie popularne metody – pieczenie ryb oraz spożywanie ich na surowo, która jest bezpieczniejsza i pozwala zachować wartości odżywcze?
Zacznijmy od pieczenia – to prosty sposób obróbki termicznej, często wybierany ze względu na brak konieczności użycia dużej ilości tłuszczu jak w przypadku smażenia oraz uzyskiwaną przyjemną teksturę. Pieczenie ryb jest często zalecane w przypadku diet, gdyż tak przygotowane są lekkostrawne, lecz zachowują swój smak i aromat. Należy jednak pilnować, by ryba nie piekła się zbyt długo, gdyż jej mięso łatwo wysuszyć.
Spożywanie ryb na surowo gwarantuje zachowanie największej ilości ich wartości odżywczych, jednak wiele osób obawia się potencjalnego zagrożenia w postaci pasożytów. Wybierając ryby ze sprawdzonych źródeł nie musimy się tego obawiać. Hodowany w zamkniętym obiegu wody z głębi ziemi Łosoś Jurajski nie ma styczności z otwartymi wodami. Co za tym idzie nie ma możliwości zarażenia się pasożytami od innych ryb.
Jakie dania można przygotować z surowej ryby? Jest ich wiele, peruwiańskie ceviche, sushi, tatary czy też tataki to uwielbiane na całym świecie propozycje. Jeżeli szukacie kulinarnych inspiracji zachęcamy do wypróbowania jednego z naszych licznych przepisów. Znajdziecie je na naszej stronie internetowej – Smacznego!
Podsumowując, najlepiej ryby jeść… tak jak lubimy! Jedzenie surowego mięsa ryb pozwala zaoszczędzić czas, gdyż nie wymaga obróbki termicznej, lecz jego pieczenie również nie wymaga dużego wysiłku.