Trudność: łatwe | Czas przygotowania: łatwe | Ilość porcji: 4 |
Pasta z pieczonego Łososia Jurajskiego
Tym razem przepis na pastę – do podanej bazy możecie dorzucić ulubione marynaty lub świeże zioła…
SKŁADNIKI NA PASTĘ Z PIECZONEGO ŁOSOSIA:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Filet z łososia pozbawiamy ości i układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Doprawioną rybę wstawiamy do piekarnika na około 10 minut (czas pieczenia zależy od grubości filetu).
W czasie kiedy łosoś się piecze szykujemy pozostałe składniki. Czosnek siekamy drobniutko (można przecisnąć go przez praskę), pozostałe składniki jak oliwki, suszone pomidory, kapary oraz bazylię kroimy na małe, ale wyczuwalne kawałeczki. Wszystkie składniki przekładamy do miski.
Gotowego łososia rozdrabniamy za pomocą dwóch widelców na kawałeczki. Cząstki ryby mieszamy z pozostałymi składnikami, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Pastę z pieczonego łososia podajemy na grillowanej grzance.