Łosoś Jurajski pochodzi z Janowa w województwie zachodniopomorskim, a z regionem tym wiąże się jedna konkretna potrawa… paprykarz! Ta rybna konserwa jest nieodłącznym symbolem Szczecina i okolic, dlatego przygotowaliśmy dla Was jej ciekawą i prostą do wykonania alternatywę. Paprykarz z Łososiem Jurajskim! Przepis jest niezwykle prosty i wykonacie go dosłownie w kilka minut!
Składniki na rodzinną porcję:
Pół woreczka ugotowanego ryżu
1 Puszka Łososia Jurajskiego z pomidorami
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 mała marchew
połówka cebuli
oliwa z oliwek
pietruszka
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Na tarce ścieramy małą marchew, połówkę cebuli kroimy na bardzo drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy cebulkę i smażymy do zeszklenia, później dodajemy marchew. Gdy masa zmięknie, dodajemy ok. 3 łyżki wody i łyżkę koncentratu pomidorowego i mieszamy aż woda odparuje, a składniki ładnie się połączą. Masę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
W misce łączymy warzywa z ugotowanym ryżem. Widelcem rozdrabniamy łososia na drobne kawałki i dodajemy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną pietruszką.
Gotowa pasta jest idealna do kanapek, ale można ją jeść samą! Smacznego! 🙂