Niedawno przygotowaliśmy dla Was artykuł o nauce filetowania łososia. Ta niezwykle przydatna umiejętność pomaga nam w lepszym i bardziej efektywnym wykorzystaniu wszystkich elementów ryby. Dzięki temu nic się nie marnuje, a my zostajemy dodatkową ilością zaoszczędzonych pieniędzy. Aby jednak to osiągnąć, potrzebujemy profesjonalnego noża do filetowania.
Odpowiedni nóż
Znalezienie odpowiedniego noża to prosta sprawa, kiedy wiemy, czego należy szukać. Nóż powinien mieć ostrą i jak najbardziej elastyczną końcówkę, ostrze powinno oscylować w granicach 13 centymetrów. Stal nierdzewna zapewni nam długość użytkowania i niezbędne bezpieczeństwo. Do tego należy doliczyć wytrzymałą i szeroką deskę, na której będziemy filetować rybę.
Przeznaczenie noża
Wielkość i ostrość noża powinna być dopasowana do typu ryby. Większe ostrze przyda się do dużych ryb morskich, z kolei filetowanie na sushi również będzie wymagało specyficznego przyrządu. Pamiętajcie o tym, dokonując wyboru o zakupie.
Teraz wiecie już wszystko o filetowaniu ryb. Poniżej wstawiamy link do poprzedniego artykułu, który w połączeniu z powyższym tekstem znacząco ułatwi Wam pracę. Wysyłajcie nam, jak poszło Wam pierwsze filetowanie!