Bliny z łososiem to idealna przekąska na każde przyjęcie. 🥂
Wypróbujcie niestandardowy przepis z serkiem mascarpone. 👩🍳
13 składników
3 kroki do przygotowania
Składniki:
1/3 szklanki mąki gryczanej
1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko, lekko ubite
2/3 szklanki maślanki
25 g roztopionego masła
1/3 szklanki serka mascarpone
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku
100 g wędzonego łososia, pokrojonego w grube plastry
świeże gałązki kopru do podania
skórka z cytryny do podania
Sposób przygotowania:
Krok 1
Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Stopniowo ubijaj jajko i maślankę aż będzie gładka. Dodaj masło.
Krok 2
Spryskaj dużą patelnię olejem. Podgrzej na średnim ogniu. Na rozgrzaną patelnię połóż ciasto na bliny – 2 łyżeczki masy na 1 blinę, uformuj 6 blin. Smaż przez 2 minuty z każdej strony lub do zrumienienia. Przełóż na metalowe sitko do ostygnięcia. Powtórz, aby zrobić 24 bliny.
Krok 3
W misce wymieszaj mascarpone, sok z cytryny i posiekany koperek. Połóż bliny na półmisku. Każdą posmaruj 1 łyżeczką masy mascarpone. Udekoruj łososiem i gałązkami koperku. Posyp skórką z cytryny.
Bon appetit! 👌