Choć największą popularnością jedzenie ryb cieszy się w okolicy grudniowych świąt, to zdecydowanie warto spożywać je częściej. Ze względu na sporą zawartość witamin, składników mineralnych oraz kwasów omega-3 ryby są wartościowym pomysłem na posiłek. Aby samodzielnie przygotować rybę do podania, wystarczy kilka prostych kroków.
Podstawą jest kupienie ryby z pewnego źródła i sprawdzenie tego, czy jest świeża. Praktycznym trikiem, który to ułatwi to upewnienie się, że mięso ma wyraźny zapach wody i jest jędrne. Jeśli nabywamy rybę w całości, koniecznie zwróćmy uwagę na skrzela- nie mogą być jasne- oraz skórę- ta musi być jednolita, a nie lepka.
Czy zdarzyło Wam się kiedyś przesolić rybę? Wrzucenie filetu o grubości około 3-4 centymetrów do roztworu wody z solą (proporcje 10:1) już na 10 minut pozwoli na równomierne posolenie, a przy okazji wpłynie korzystnie na strukturę mięsa.
Pamiętajmy o tym, że kluczem do dobrze usmażonej ryby jest jej osuszenie papierem. To sprawi, że uzyskamy chrupiącą skórkę, która nie będzie przyklejała się do patelni.
Bardzo istotny jest również dobrze rozgrzany tłuszcz. Do smażenia najczęściej polecany jest olej rzepakowy, któremu aromatu na patelni doda wrzucona gałązka rozmarynu. Czasem mniej znaczy więcej. W wielu przypadkach oprócz soli i pieprzu ryba nie potrzebuje żadnych innych przypraw.
Odpowiednio przyrządzone smakują doskonale, dlatego tej kwestii warto poświęcić nieco uwagi. Zachęcamy do kuchennych podbojów z naszym Łososiem Jurajskim!