Najczęściej zadawane pytania
FAQ w wersji Łososia Jurajskiego – czyli najczęściej zadawane przez Was pytania dotyczące
naszej ryby. W imieniu Łososia postanowiliśmy dziś odpowiedzieć na kilka z nich.
Czy Łosoś Jurajski jest bezpieczny dla dzieci i kobiet w ciąży?
– Jak najbardziej! Jest on wręcz wskazany, ze względu na bogactwo kwasu tłuszczowego
Omega 3. Ryby w naszej hodowli są odizolowane od otwartych akwenów, dzięki czemu ich
mięso jest wolne od:
– antybiotyków,
– metali ciężkich,
– pasożytów,
– mikroplastiku,
– innych szkodliwych substancji.
Gdzie kupić naszą rybę?
– Bez problemu w każdym województwie w Polsce znajdziecie sklep, który sprzedaje Łososia
Jurajskiego. Listę konkretnych lokali znajdziecie na naszej stronie w zakładce „gdzie kupić?”.
Czy można spożywać go na surowo?
– Tak, mięso naszego Łososia jest w pełni bezpieczne do spożycia bez obróbki termicznej.
Dlatego sprawdzi się jako tatar, sushi czy też gravlax.
Dlaczego mięso ma blady kolor?
– W porównaniu do innych łososi dostępnych w sklepach nasza ryba, faktycznie ma bledszy
kolor. Producenci, by przyciągnąć uwagę konsumenta, stawiają na kolor. Wyrazista barwa
oznacza, że w mięsie znajduje się większa liczba barwników. Ich pochodzenie może mieć
charakter organiczny lub syntetyczny. Powodem barwy naszego Łososia jest świadome
ograniczanie barwników dostępnych w karmie. Używamy minimum barwnika naturalnego pochodzenia.
Chcemy, by nasza ryba była jak najbardziej naturalna.
Czym żywi się Łosoś Jurajski?
– Od samego początku stosujemy wyłącznie białko zwierząt pochodzenia morskiego.
Szczególnie ważną zaletą karmy, którą podajemy naszemu łososiowi, jest brak elementów GMO
oraz białka zwierząt lądowych.