Na pamięć i koncentrację
Na naszą pamięć i koncentrację ma wpływ niezliczona ilość czynników: wiek, środowisko, geny. Naturalnie każdy z nas chce się cieszyć sprawnym umysłem jak najdłużej.
Mamy dobrą wiadomość: w większości przypadków możemy znacznie wpływać na sprawność naszego mózgu. Poprawę pamięci i koncentracji zapewnią regularne ćwiczenia oraz dobrze zbilansowana dieta.
Wielu poleca spożycie tłustych ryb. Dlaczego akurat one?
Ryby te cechuje wysoka zawartość kwasów omega-3. One właśnie wpływają na ukrwienie mózgu, usprawniają jego pracę, zmniejszają stan zapalny, a nawet przyczyniają się do regulacji czynności komórek nerwowych i błon komórkowych.
Co to oznacza?
Bez względu na to, czy jesteście studentami, seniorami czy też Wasza praca wymaga szczególnego skupienia i koncentracji, warto spożywać tłuste ryby.
Jak często?
Najlepiej dostarczać sobie kwasów tłuszczowych omega-3 regularnie, aby cieszyć się ich pozytywnym efektem. Specjaliści od spraw żywienia zalecają co najmniej 3 porcje ryb tłustych tygodniowo.