W polskiej kuchni jesteśmy przyzwyczajeni do marynowania mięs. Kiedy przygotowujemy grilla, przyprawiamy mięso i wstawiamy je do lodówki, tak aby przesiąknęło oryginalnym smakiem. Mało kto jednak decyduje się na marynowanie ryb. To duży błąd.
Dlaczego ludzie nie marynują ryb?
Ludzie boją się marynowania ryb, ze względu na ich wyjątkową delikatność. Ich struktura białek jest kompletnie inna niż w przypadku wieprzowiny czy wołowiny. To sprawia, że łatwo jest zepsuć rybę, przygotowując ją w niewłaściwy sposób.
Istnieją jednak sposoby, które pozwalają na bezpieczne przyprawianie ryb. Łosoś Jurajski, ze względu na swoją naturalną sprężystość, która jest większa od innych znanych ryb, idealnie nada się do marynowania. Podstawą jest wyczucie ilości używanych przypraw, tak aby nie zabić jej naturalnego smaku.
Proponowane marynaty
Zaproponujemy Wam dwa przepisy na marynaty. Pierwszym z nich jest klasyczna marynata z oliwy i cytryny. Nada ona naszemu łososiowi jędrności i dodatkowej świeżości. Wystarczy, że utrzesz w moździerzu pieprz, skórkę i sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz rozmaryn i czosnek.
Kolejny przepis jest bardziej egzotyczny. Aby przyrządzić marynatę do łososia teriyaki, musisz zagotować sos sojowy wraz z imbirem oraz miodem. Kleisty sos idealnie uzupełni smak łososia.
Pochwalcie się Waszym Łososiem Jurajskim na instagramie!