Lato to piękna pora roku, lecz nie rzadko doskwierają nam wysokie temperatury. Łosoś Jurajski nadpływa z odsieczą i idealnym przepisem na upały, czyli nic innego jak chłodnik! Koniecznie przygotujcie go swoim bliskim! Będą zachwyceni!
Składniki na 4 porcje:
dwa opakowania Łososia Jurajskiego wędzonego,
2 długie ogórki,
200 ml bulionu (rybnego lub warzywnego),
400 gr jogurtu,
świeży koperek,
sok z cytryny,
pieprz i sól,
Wykonanie:
Przepis na bulion rybny podawaliśmy w jednym ze wcześniejszych przepisów. Możemy zastąpić go bulionem warzywnym, ważne, aby był dobrze schłodzony. Ogórki dokładnie myjemy i ścieramy na drobnych oczkach, oprószamy solą i odkładamy aż puszczą wodę. W osobnej misce mieszamy jogurt, bulion, sok z połówki cytryny, posiekanego łososia oraz koperek. Odciśnięte ogórki dokładamy do pozostałych składników i doprawiamy według uznania. Pozostałym koperkiem oraz kawałkami łososia przyozdabiamy danie. Podajemy z pieczywem razowym.