Wraz z nadejściem wiosny, zmieniają się nasze kulinarne upodobania. Mamy ochotę na nutkę świeżości i lekkości w codziennym menu, a ową nutkę zapewni nam dzisiejszy przepis! Nasz łosoś wpłynął na azjatyckie wody i zagościł w makaronie ryżowym ze świeżym groszkiem.
składniki na dwie porcje:
makaron ryżowy 100g,
świeży groszek 50g,
łosoś wędzony na gorąco 1 opakowanie,
imbir,
ząbek czosnku,
olej,
cytryna,
sól i pieprz,
opcjonalnie chilli,
pietruszka do dekoracji
Makaron oraz groszek w lekko osolonej wodzie. Makaron powinien być al dente, a groszek lekko chrupki. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy posiekany czosnek, groszek i łososia, chwilę smażymy i dodajemy makaron. Gdy składniki się wymieszają, dodajemy sok z wyciśniętej połówki cytryny, starty imbir i ulubione przyprawy. Dla chętnych danie możemy wzbogacić o mleczko kokosowe lub prażone orzechy. Smacznego!