Trudność: Łatwe | Czas przygotowania: Łatwe | Ilość porcji: 6-8 |
Łosoś zapieczony w cieście francuskim z warzywami
Łosoś zapieczony w cieście francuskim z warzywami – wyjątkowo proste i smaczne danie, które zachwyci wszystkich! Łosoś Jurajski poleca je na szczególne okazje, takie jak rodzinne święta, czy też sylwester w gronie najbliższych! Narobiliśmy Wam ochoty? No to czas na przepis!
Składniki:
Filet z łososia umyć, oczyścić z łusek. Skropić cytryną i natrzeć sosem ostrygowym. Odstawić na 15 min.
Pieczarki, por i paprykę obrać i pokroić.
Rozgrzać masło na patelni, wrzucić por i pieczarki. Kostkę rosołową rozpuścić w pół szklanki wrzątku. Zalać warzywa na patelni i odparować. 5 min przed końcem duszenia dorzucić paprykę. Farsz ostudzić.
Łososia podsmażyć na maśle na patelni. Na każdej ze stron ok. 4 min.
Ciasto francuskie podzielić na dwa kawałki. Jeden płat położyć na blaszce do pieczenia. Ułożyć farsz, na nim położyć filet łososia. Całość nakryć drugą częścią ciasta francuskiego. Boki zawinąć. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem.
Ponakłuwać. Piec w tem. 220 st. 20- 25 min do zarumienienia.