Trudność: łatwe | Czas przygotowania: łatwe | Ilość porcji: 2 |
Łosoś Jurajski z kaparami i suszonymi pomidorami
Idealne danie – bardzo udane polączenie intensywnego smaku kaparów i aromatycznych suszonych pomidorów z łososiem…
A do tego niezwykle szybkie w przygotowaniu…
SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA Z KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI:
Sposób przygotowania:
Filet z łososia oczyszczamy z ości i tniemy na 2,5-3 centymetrowe paski. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy około 8-10 minut. Pod koniec odwracamy rybę, żeby delikatnie zarumienić ją również z wierzchu.
Gotową rybę odkładamy na deskę i przykrywamy folią aluminiową, a na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i przesmażamy na nim drobno siekany czosnek, kapary, pokrojone w paseczki suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy całość odrobiną soli i pieprzu i podajemy z rybą.
Usmażonego łososia przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy kapary i suszone pomidory. Rybę możemy podać z delikatną sałatką.