Łosoś Jurajski z I nagrodą w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
Łosoś Jurajski (Jurassic Salmon) zdobył I nagrodę w wojewódzkim finale konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się 12 maja w trakcie Pikniku nad Odrą.
Nagroda została przyznana w Kategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego” – Produkty i przetwory z ryb. Finały regionalne organizuje Urzęd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.
Więcej informacji o zwycięzcach w poszczególnych kategoriach: www.wrir.wzp.pl
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria konkursowe.
Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. Powołane są dwie komisje konkursowe pracujące na szczeblach regionalnych: jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga – daniami i potrawami regionalnymi.
Ponadto powołana jest Kapituła Krajowa, która przyznaje statuetki „Perła” produktom i daniom wybranym spośród nominowanych w czasie finałów regionalnych. O nominację mogą ubiegać się produkty nagrodzone w poprzednich edycjach konkursu w danym regionie.