Trudność: | Czas przygotowania: | Ilość porcji: |
Łosoś Jurajski z awokado i sosem Cesar
Łosoś Jurajski z sałatką z dodatkiem oraz klasycznym sosem Cezar
Sałatka:
½ filiżanki płatków parmezanu
Dressing:
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do ok 180 st.C. Umieść ciabattę na tacy piekarnika; skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku (na środkowej półce) aż będzie chrupka. Grzanke można zrobić także na patelni.
Natrzyj filety z łososia czosnkiem w proszku i solą. Podgrzej patelnię nasmarowaną delikatnie olejem i usmaż łososia pod przykryciem, aż będzie złoty po obu stronach. Odłóż łososia na podgrzany talerz , wyciśnij sok z cytryny na każdy filet. Boczek usmaż na tej samej patelni aż będzie złoty i chrupiący. Podczas smażenia bekonu gotuj jajka według życzenia (i nie zapomnij sprawdzić chleba jeśli pieczesz go w piekarniku)! Jeśli chesz w sałatce podać jajko w koszulce, weź garnek z wodą i 2 łyżeczki białego octu i doprowadź je do delikatnego wrzenia na średnim ogniu. Rozbij jajko do miseczki, delikatnie, żeby nie uszkodzić żółtka. W gotującej się wodzie stwórz szybki wir za pomocą łyżki, a gdy woda z octem zawiruje, wlej jajko (jedno na raz) na środek. Gdy białko sie zetnie natychmiast usuń jajko za pomocą łyżeczki.
Dressing:
Połącz majonez (opcja), jogurt, olej, czosnek, anchois, sok z cytryny i parmezan . Zmiksuj lub zblenduj, aż dobrze połączą i otrzymasz gładki sos. Dodaj sól i pieprz do swoich upodobań,
Ułóż porwaną sałatę , na niej łososia i plastry boczku, następnie plasterki awokado i posyp płatkami parmezanu. Posypujemy lub układamy grzankę i polewamy dressingiem. Na końcu układamy jajko i podajemy!Smacznego!
Autor: Karina – Cafe Delites