Trudność: Łatwe | Czas przygotowania: Łatwe | Ilość porcji: 2 |
Makaron z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone
Sycący, zimowy obiad może nadal być zdrowy! Prostym sposobem na udanego soczystego łososia jest upieczenie go w soli. Jak to zrobić?
Składniki:
Mieszankę przypraw wymieszać z oliwą z pestek winogron. Do mieszanki wcisnąć ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Całość dobrze wymieszać.
Ziemniaki umyć, pokroić w ćwiartki. Zalać mieszanką. Dobrze wymieszać. Wyłożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Piec w temp 220 st. – 40- 50 min.
Łososia umyć, posolić w środku. Włożyć do środka plaster cytryny i koper lub inne przyprawy wedle uznania.
W naczyniu żaroodpornym wysypać warstwę soli kuchennej gruboziarnistej. Ułożyć na niej łososia i zasypać solą. Tak, aby całość była przykryta.
Piec w temp 220 st. – 20- 25 min.
Po wyciągnięciu z pieca rozłupać skorupę soli i delikatnie przełożyć na talerze.