Trudność: | Czas przygotowania: | Ilość porcji: |
Łosoś Jurajski w płatkach migdałów
Łosoś Jurajski w płatkach migdałów podawany z aromatycznym sosem z pomarańczy.
SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA W PŁATKACH MIGDAŁÓW:
SKŁADNIKI NA SOS POMARAŃCZOWY:
Sposób przygotowania:
To wyjątkowe danie zaczynamy od przygotowania sosu. Do rondelka wlewamy wyciśnięty sok z dwóch pomarańczy. Dodajemy masło, miód i drobno siekaną natkę kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na średnim ogniu, tak długo aż nadmiar płynu odparuje i sos stanie się gęsty. Gotowy – odstawiamy na bok.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę kukurydzianą, cynamon, gałkę muszkatołową, tartą skórkę z pomarańczy oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Powinno nam wyjść gęste i lepkie ciasto – jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajmy odrobinę mąki. Do drugiej miski wsypujemy płatki migdałów.
Filet z łososia oczyszczamy z ości i pozbawiamy skóry. Tniemy go na cztery równe paski. Każdy z nich obtaczamy najpierw w kukurydzianym cieście, a następnie w płatkach migdałów. Rybę smażymy na patelni z każdej strony – łosoś nie potrzebuje długiego smażenia, a płatki migdałów niepilnowane mogą się przypalić, więc nie oddalajcie się za bardzo od patelni.
Gotowego łososia podajemy z gęstym i aromatycznym sosem z pomarańczy.
Trudność: średnie Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: 2wykonanie: Łosoś Jurajski i Frywolna Kuchnia