Łosoś Jurajski sprzymierzeńcem w walce z otyłością
24 października obchodzimy Światowy dzień walki z otyłością, która jest chorobą cywilizacyjną, często określaną jako pandemia XXI wieku. Aktualnie cierpi na nią aż 20% populacji !! Najnowsze badania wskazują, że osoby spożywające produkty bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, rzadziej mają problem z odkładającą się tkanka tłuszczową. Łosoś Jurajski w każdej formie stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu.Dziś obchodzimy Światowy dzień walki z otyłością, która jest chorobą cywilizacyjną, często określaną jako pandemia XXI wieku. Aktualnie cierpi na nią aż 20% populacji !! Najnowsze badania wskazują, że osoby spożywające produkty bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, rzadziej mają problem z odkładającą się tkanka tłuszczową. Łosoś Jurajski w każdej formie stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu. Wspomniane wyżej badanie wskazuje, że tłuszcze zawarte w żywności wpływają nie tylko na poziom cholesterolu we krwi, ale również warunkują miejsca, w których odkłada ma się nadmiar tkanki tłuszczowej.Uczestnicy badaniamieli zjadać codziennie babeczki dostarczające organizmowi 750 kalorii, przez 7 tygodni (poza tym ich dieta miała pozostać niezmienna). Celem było zwiększenie wagi badanych o 3 procent masy ciała do końca trwania doświadczenia. Jednak kluczowe jest to, że połowa z nich otrzymywała słodkości z olejem palmowym (nasyconym), a reszta ze słonecznikowym (wielonienasyconym). W obu grupach ochotnicy przybrali tyle samo na wadze. Ale co ciekawe, ci, którzy jedli babeczki na bazie tłuszczu nasyconego, mieli więcej tkanki tłuszczowej, w szczególności w wątrobie i wokół brzucha (jak wiadomo najniebezpieczniejsza jest właśnie otyłość brzuszna). Mało tego, osiągnęli 3 razy mniejszy przyrost masy mięśniowej niż w grupie otrzymującej tłuszcz wielonienasycony. Osoby spożywające większe ilości kwasów wielonienasyconych są także mniej narażone na choroby serca i cukrzycy typu 2. Poza tym dieta bogata w te tłuszcze pozwala na efektywniejsze rozkładanie tłuszczów w organizmie. Tłuszcze wielonienasycone regulują w naszym organizmie zawartość tzw. tłuszczu trzewnego, czyli takiego, który gromadzi się wokół ważnych narządów w jamie brzusznej. Jeśli jest go za dużo, nasz metabolizm zaczyna szwankować, a jak szwankuje, to wszystko działa gorzej – tłumaczą eksperci. Jedzmy zatem Łososia Jurajskiego – już niedługo zaprezentujemy Wam bloga z przepisami na zdrowe i pyszne potrawy ???
W końcowym transferze ryby o masie ok. 100 gramów trafiają do największych zbiorników, w których zasolenie wody stosowanej w hodowli to 16–18‰. Tam ryby dojrzewają do osiągnięcia ostatecznej masy. Za pomocą pompy są przenoszone do ubojni i w dalszym procesie zostają transportowane do naszych dystrybutorów, a stamtąd prosto do sklepów!
Cały proces jest zgodny z wysokimi standardami ASC oraz z poszanowaniem dobrostanu zwierząt.