Rozpoczyna się nowy rok szkolny. Za oknem wciąż króluje lato, a uczniowie są pełni sił i powakacyjnej radości. Ta sytuacja może ulec zmianie, gdy nadejdą jesiennie dni oraz pojawi się zmęczenie obowiązkami.
Co zrobić, aby dziecko przez cały rok szkolny cieszyło się dobrą kondycją i pełnią energii? Przekonać je do jedzenia ryb, które dzięki kwasom omega-3 i minerałom w nich zawartych idealnie sprawdzą się w wymagającej diecie ucznia.
Składniki te odgrywają bardzo ważną rolę w prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu organizmu. Wpływają na pracę serca, wzmacniają odporność oraz układ nerwowy.
Lista właściwości prozdrowotnych łososia jest długa. Wyróżnia go wysoka zawartość jodu, witamin z grupy B oraz A i D, selenu, antyoksydantów czy wyżej wymienionych kwasów omega-3, które zapewniają:
Wzmocnienie odporności, szczególnie ważne w fazie przejściowej między latem a jesienią.
Poprawę pamięci i koncentracji, ponieważ mózg człowieka w ok. 20% składa się z kwasów omega-3, regularne ich dostarczanie skutkuje zwiększoną wydajnością podczas przyswajania wiedzy.
Lepszy nastrój, a co za tym idzie zmniejszenie zagrożenia zachorowania na choroby, na przykład depresję. Sprawdzą się również wśród dzieci z nadpobudliwością.
Wystarczy podać Łososia Jurajskiego 2-3 razy w tygodniu, aby uczeń zwiększył swoją produktywność i efektywność, jednocześnie minimalizując ryzyko zachorowań na różnego rodzaju dolegliwości.
Na ciepło, wędzony, surowy… Sposobów przyrządzenia ryby jest wiele i każdy, nawet najbardziej wybredny niejadek, znajdzie coś dla siebie!