Sezon świąteczny w pełni!
Jedzenie stanowi jeden z głównych elementów tradycji, a w szczególności ryby odgrywają w tym pięknym okresie dużą rolę. Pozycja karpia jako standardowego dania na polskich stołach powoli się zmienia.
W ostatnich latach sprzedaż łososia na Święta Bożego Narodzenia znacząco wzrosła. Łosoś w świątecznej odsłonie zyskuje na popularności w całej Europie, w tym również Polacy dali się namówić na jego walory. To właśnie wędzony łosoś podawany głównie na grzance z jajkiem jest jednym z najpopularniejszych wyborów w krajach Unii.
Polacy stają się coraz bardziej wysublimowani w swoich gustach i wygląda na to, że szukają alternatyw odbiegających lekko od tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych. Dzieci również uwielbiają łososia, co jest ważnym czynnikiem przy dokonywaniu wyborów rodzinnych.
Oto kilka pomysłów na wigilijne dania z wykorzystaniem łososia:
Łosoś smażony w maku
Pierożki z wędzonym łososiem
Łosoś po grecku
Łosoś w szarym sosie (a’la kutia)
Smacznych i Wesołych Świąt! 🙂