Nadejście lata oznacza zmianę naszych kulinarnych upodobań. Po jakie dania sięgać latem, aby dobrze się czuć?
Oczywiście lekkie i pełne witamin dania to zawsze dobry wybór. Na naszych talerzach w dużych ilościach powinny pojawiać się warzywa i owoce. Nie tylko ze względu na cenne, kryjące się w nich minerały, ale również zawartość wody. W wielu przypadkach pijemy jej po prostu za mało, a w szczególności latem musimy być dobrze nawodnieni.
Z powyższych powodów, o tej porze roku królują sałatki. Pełne surowych warzyw dostarczają nam niezbędnych składników odżywczych, a także nie obciążają żołądka. Kilka orzeźwiających przepisów znajdziecie w zakładce kulinarne inspiracje.
– Sałatka z fetą oraz łososiem
– Letnia sałatka w awokado
– Sałatka z łososiem i mango
Dobrym sposobem na uporanie się z brakiem apetytu podczas upałów są dania serwowane na zimno. Szukajmy sposobów na zaserwowanie naszych ulubionych potraw bez konieczności ich podgrzewania. Kochacie zupy? Sięgnijcie po chłodniki! Jesteście miłośnikami ryb? Pamiętajcie, że można je spożywać na surowo! Jedno z naszych ulubionych dań, które jest tego dobrym przykładem to oczywiście tatar. Znajdziecie u nas aż trzy warianty przygotowania tej potrawy:
– Tatar z chipsem ze skóry przepisu Szefa Kuchni Przemysława Olczyka
– Tatar Szefa Kuchni Andrzeja Jakomulskiego
– Tatar z Łososia Jurajskiego podany na ptysiu
Nie zapominamy o ulubionej formie spożywania posiłków latem. Czyli jedzenie na świeżym powietrzu! Kochamy wszelkiego rodzaju pikniki oraz grille i coś w tym jest, że na łonie natury wszystko smakuje lepiej! Jakie dania z Jurajskim można przygotować na grillu?
– Szaszłyki z łososiem
– Jura burger z domowym majonezem
– I burgerowa alternatywa na zimno 🙂
Zachęcamy do korzystania z przepisów! Smacznego!