Trudność: łatwe | Czas przygotowania: łatwe | Ilość porcji: kilka |
Kruche babeczki z Łososiem Jurajskim
Babeczki z kruchego ciasta z Łososiem Jurajskim na pikantnie i łagodnie
SKŁADNIKI NA BABECZKI Z AWOKADO:
SKŁADNIKI NA BABECZKI Z SERKIEM RICOTTA:
Kruche ciasto na babeczki:
Składniki wsypujemy do miski i zagniatamy rękoma tak długo, aż wszystko się połączy w jedną masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy krążki i wykładamy nimi foremki na muffinki. Gotowe foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut.
Kruche babeczki z kremowym awokado i łososiem:
Do blendera wkładamy miąższ z awokado, natkę kolendry i pół chili. Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem i blendujemy na aksamitną pastę.
Kruche babeczki wypełniamy kremowym awokado. Babeczki dekorujemy cienkim plasterkiem surowego łososia i listkiem świeżej kolendry. Doprawiamy z góry solą i świeżo mielonym pieprzem. Dekorujemy je kawałeczkiem limonki.
Kruche babeczki z delikatnym serkiem ricotta i marynowanym łososiem:
Łososia kroimy na bardzo cieniutkie plasterki i wkładamy do miseczki. Dodajemy sok z limonki, suszone płatki chili i doprawiamy solą i pieprzem. Łososia pozostawiamy na około 20 minut.
Upieczone kruche babeczki wykładamy na talerz. Za pomocą łyżeczek nakładamy serek ricotta, a następnie układamy marynowanego łososia. Dodajemy kawałek świeżego ogórka i odrobinę tymianku. Babeczki doprawiamy z góry solą i świeżo mielonym pieprzem.