Jakie zioła pasują do łososia?
Łosoś to wielu osobom doskonale znana ryba. Nietrudno się dziwić, gdyż swoim wyjątkowym smakiem zyskał sobie miłośników na całym świecie.
Warto podkreślić go za pomocą ziół, które dodają nie tylko aromatu, ale również cennych witamin. Jakie połączenia sprawdzą się w przypadku łososia? Sprawdźcie nasze ziołowe propozycje!
Majeranek – kojarzymy go głównie z cięższymi mięsami ze względu na jego właściwości wspomagające trawienie. Może być równie wspaniałym towarzyszem tłustych ryb takich właśnie jak łosoś.
Rozmaryn – gałązki rozmarynu są niezwykle aromatyczne. Jego naturalna goryczka dobrze komponuje się z pieprzem cytrynowym, nadając rybie szerokie spektrum smaku. Co ciekawe zawarte w świeżym rozmarynie olejki wykazują właściwości bakterio- oraz wirusobójcze. Zwłaszcza teraz w sezonie obniżonej odporności powinniśmy częściej sięgać po rozmaryn.
Koperek – spośród ziół to klasyk w przyprawianiu ryb, lecz warto dowiedzieć się, skąd wzięła się jego popularność. W Polsce jest bardzo powszechny, ma wyraźny, charakterystyczny smak. Dodatkowo jest bogaty w witaminę C oraz przeciwutleniacze.
Estragon – obowiązkowa pozycja w kuchni francuskiej. Jest bardzo wyraźny, lecz nie stłumi naturalnego smaku łososia. Co więcej nada mu wyrazistości i pięknego aromatu.
Natka pietruszki – istna królowa witaminy C. Doskonale sprawdzi się w sosach, jak i bezpośrednio na rybie. Świeży smak natki dobrze współgra z czosnkiem. To połączenie jest dość uniwersalne i sprawdzi się w wielu wariacjach z łososiem.
Kolendra – zarówno świeże liście, jak i suszone nasiona bardzo lubią się z tłustymi rybami. Korzystając z tych drugich, pamiętajmy, aby wcześniej rozgnieść je nożem lub w moździerzu. Kolendra nadaje rybie egzotycznego posmaku znanego z kuchni azjatyckiej i meksykańskiej.
Korzystacie z tych ziół podczas przyprawiania łososia? Jeżeli jeszcze nie, koniecznie spróbujcie i pochwalcie się rezultatami z hashtagiem #łosośjurajski!