Łosoś to szlachetna ryba, której wyjątkowy smak i właściwości odżywcze zostały docenione przez miliony restauratorów na świecie. Czasami mamy jednak ochotę na coś szybkiego, co zaspokoi nasz głód i będzie satysfakcjonujące smakowo. Rozwiązaniem może okazać się stara, dobra kanapka.
Połączenie dobrego pieczywa i łososia to klasyka kuchni śniadaniowej. Miękka i jędrna tekstura ryby, doskonale komponuje się z twardością i chrupkością świeżego pieczywa. Aby jednak stworzyć doskonałą kanapkę, należy wybrać odpowiedni rodzaj chleba.
Chleb razowy idealnie sprawdzi się w tym celu. Nie polecamy białego wariantu niskiej jakości, który jest ciężkostrawny i uboższy we właściwości odżywczy. Najlepsze będzie ciemne, twarde pieczywo, z dodatkiem ziaren, upieczone na zakwasie. Jego zdecydowany, palony smak, idealnie dopełni tłustość łososia.
Proponujemy Wam dzisiaj najprostszą, a zarazem jedną z najsmaczniejszych kanapek. Wystarczy, że ukroicie kromkę jakościowego chleba i posmarujecie ją obficie twarogiem lub dobrym serkiem śniadaniowym. Na górę dajemy filet z Łososia Jurajskiego, a wszystko dekorujemy rzodkiewką i szczypiorkiem. Nie zapomnijcie o doprawieniu całości solą i pieprzem.
Taki zestaw idealnie sprawdzi się jako lunch w pracy, czy też na uczelni. Przygotujcie własną wersję naszego sandwicha i wrzućcie ją na Facebooka lub Instagram. Na pewno udostępnimy Wasze propozycje!