Ogromna liczba rodzajów makaronu sprawia, że dzieli się je ze względu na kształt, wielkość czy przeznaczenie. Który najlepiej pasuje do sosów z dodatkiem ryb? Jest kilka praktycznych wskazówek, które pozwolą na wybór konkretnych kombinacji.
Sosy rybne, zazwyczaj o bardziej płynnej konsystencji niż sosy mięsne, wymagają bardziej szorstkich makaronów, które lepiej zachowują sos. To na przykład bucatini czy lasagne, które wyśmienicie będą smakowały zapieczone.
Długie i gładkie makarony takie jak spaghetti lub linguine idealnie skomponują się z sosami z dodatkiem owoców morza, np. krewetek czy małż. Bardzo dobrze będą smakowały jako wariacja na temat spaghetti aglio olio, czyli istnej pochwały tradycji i prostoty kuchni włoskiej opartej na makaronie, oliwie i czosnku. Spaghetti ugotuj, na patelni z oliwą podsmaż dwa ząbki czosnku, dodaj do tego kawałki wędzonego łososia i wymieszaj. Buon appetito!
Fusilli czy muszle sprawdzą się przy kremowych sosach. Charakterystyczny kształt sprawi, że aksamitna konsystencja otoczy każdy kawałek tego zakręconego makaronu. Doskonale sprawdzają się również rigatoni lub penne. Aby przygotować sos, na patelni podsmaż jedną cebulę z ząbkiem czosnku, dodaj 300 g mrożonego szpinaku, dopraw solą, pieprzem. Po rozmrożeniu szpinaku wymieszaj z 300 ml śmietany i 100 g startego parmezanu. Podgrzewaj do rozpuszczenia sera.
Chęć eksperymentowania i osobisty gust dają dużą dowolność w kwestii łączenia składników. Zachęcamy do eksperymentowania!