Parametry wody, w jakiej przebywają zwierzęta, są jednym z najistotniejszych aspektów — decydują o ich żywotności, zdolności rozmnażania, a nawet o ich zachowaniu. Niewłaściwa temperatura, nieprawidłowe wartości odczynu wody czy nadmierna jej twardość mogą sprawiać, że ryby będą osowiałe lub podatne na choroby.
Hodowla Łososia Jurajskiego to miejsce, gdzie ryby kąpią się w zbiornikach wypełnionych wodą, której wiek szacowany jest na około 150 milionów lat. Kiedy zakładaliśmy naszą hodowlę w Janowie, przyświecała nam ambicja stworzenia takiego miejsca, w którym będą panowały warunki, gdzie ryby nie potrzebują antybiotyków, leków czy wykorzystania chemii.
Z odwiertu o głębokości 1225 metrów pozyskujemy wodę geotermalną o stopniu zasolenia 14 promili. Jej krystaliczna czystość, bogactwo minerałów i brak mikrocząsteczek plastiku sprawiają, że jest środowiskiem idealnym dla tak trudnej i wrażliwej ryby, jaką jest łosoś. Po kilku latach prowadzenia hodowli wciąż jesteśmy jedynym miejscem na świecie, które wykorzystuje w zbiornikach wody termalne.
Łosoś Jurajski to pewność jakości i bezpieczeństwa, które kontrolujemy nieustannie. Spożywając ryby z naszej hodowli, możecie być pewni tego, co znajduje się w Waszych kuchniach!