Trudność: średnia | Czas przygotowania: średnia | Ilość porcji: –
Gravlax z Łososia Jurajskiego
Przychodzimy do Was z przepisem na Gravlax, czyli danie typowe dla kuchni skandynawskiej przygotowywane z surowego łososia. Danie może z powodzeniem znaleźć się na wigilijnych stołach obok tradycyjnych potraw.
SKŁADNIKI:
1 filet z łososia ze skórą (mój filet miał 27 cm długości)
300 g soli morskiej
150 g cukru
3 pęczki koperku
otarta skórka z 1 cytryny
świeżo mielony kolorowy pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
filet z łososia oczyszczamy z ości
filet przyprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i otartą skórką z cytryny
do miski wsypujemy cukier, sól morską i drobno siekany koperek – dokładnie mieszamy
w naczyniu, w którym będziemy marynować łososia, rozkładamy bawełnianą ściereczkę, a następnie folię aluminiową (uwaga – naczynie musi mieć płaskie dno, a filet w nim będzie ułożony na płasko)
1/3 przygotowanej mieszaniny solno-cukrowo-koperkowej wykładamy na folii aluminiowej na długość i szerokość łososia
łososia układamy skórą do dołu
pozostałą część mieszaniny wysypujemy na rybę i równomiernie rozkładamy
wokół łososia zawijamy ciasno folię, a następnie bawełnianą ściereczkę
rybę wstawiamy do lodówki na minimum 24 godz. (mój marynował się około 44h)
rozwijamy bawełnianą ściereczkę i folię i dokładnie zeskrobujemy z ryby warstwę soli
(jeśli nie zeskrobiemy dokładnie – finalnie będzie nieprzyjemnie słony)
podajemy cieniutko pokrojonego na pieczywie/grzance