EKO Łosoś – co kryje w sobie mięso Łososia Jurajskiego?
Eko – modne słowo drukowane na opakowaniach jajek, czy płatków śniadaniowych decyduje o naszych wyborach konsumenckich każdego dnia. Chcemy być zdrowi i żyć w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, dlatego hodowle ekologiczne dają nam poczucie bezpieczeństwa. Łosoś Jurajski należy do grupy produktów ekologicznych, ale co to właściwie znaczy? Postaramy się na to pytanie odpowiedzieć w dalszej części tekstu.
Określenie żywności jako ekologicznej jest tylko wtedy, gdy żywność produkowana jest metodami rolnictwa ekologicznego. Polegają one na eliminacji stosowania nawozów sztucznych oraz pestycydów. Metody ekologicznej produkcji żywności mają na celu zapewnienie ochrony zdrowia społeczeństwa oraz środowiska naturalnego. Takie produkty zwykle posiadają stosowne certyfikaty. W przypadku Łososia Jurajskiego jest to Certyfikat ASC, który gwarantuje ograniczenie do minimum negatywny wpływ hodowli na środowisko naturalne. W dodatku nasza hodowla mieści się na terenie obszaru Natura 2000.
Nieszczepiony Łosoś Jurajski
Hodowany w Janowie łosoś nie jest prewencyjnie szczepiony przeciwko chorobom i wirusom, ponieważ w wodzie, w której żyje nie ma pasożytów występujących w wodach otwartych, np. wszy morskiej. Również w procesie produkcji nie stosujemy antybiotyków oraz toksycznych środków chemicznych, takich jak formalina czy pestycydy zwalczające choroby. Dzięki temu, że ryba nie jest szczepiona szybciej rośnie oraz nie posiada blizn poiniekcyjnych. Dodatkową zaletą wody termalnej jest fakt, że nie jest ona skażona metalami ciężkimi oraz chemią, która obecna jest w wodach morskich. W takim właśnie środowisku rośnie przez całe swoje życie Łosoś Jurajski.
Kolejnym ważnym aspektem jest wybarwienie ryby. Łososia można wybarwić bardzo naturalnie, ale również mniej naturalnie stosując większe stężenia barwników pochodzenia nienaturalnego. Oczywiście Łosoś Jurajski w zgodzie z założeniami eko jest wybarwiany wyłącznie naturalnie, dlatego jego kolor jest nieco mniej intensywny niż innych łososi dostępnych obecnie na rynku. Blady kolor naszego łososia to sam atut i ogromna zaleta, ponieważ jego kolor jest bliższy łososiowi żyjącemu w naturalnych i warunkach.
Wybierając BIO oraz EKO produkty warto dowiedzieć się więcej na temat obietnicy przedstawionej na opakowaniu produktu spożywczego. W przypadku Łososia Jurajskiego możecie być pewni, że jecie zdrowe i ekologiczne ryby.