Ryby stanowią niezwykle istotny element w diecie dziecka. Najmłodsi mają często swoje preferencje kulinarne, których zmiana nie jest dla rodziców łatwym zadaniem. Przeczytajcie jak przekonać dziecko, że ryby są warte jedzenia!
1. Nawyki żywieniowe kształtują się przez otoczenie. Dziecko zna te smaki, które pojawiają się regularnie w jego posiłkach, dlatego włączajmy ryby w różnych postaciach do jadłospisu już od wczesnych życia dziecka.
2. Zaangażujmy pociechy we wspólne przyrządzanie posiłków. Wiele maluchów z wielką chęcią zajada dania, w których gotowaniu miało swój udział. To także fantastyczny sposób na spędzenie wspólnego czasu.
3. Serwuj ryby bez ości. Nie zniechęcają i nie przysparzają trudności w jedzeniu oraz są bezpieczne dla najmłodszych dzieci. Decydując się na Łososia Jurajskiego, z łatwością przyrządzisz obiad z filetem czy śniadaniowe kanapki bez potrzeby martwienia się o ości.
4. Dbaj o apetyczny sposób podania. Filet pokrojony w paluszki czy ruloniki z plastrów łososia to jedne z propozycji, które pomogą Wam stworzyć na talerzach atrakcyjny dla dzieci posiłek. Nie od dziś wiadomo przecież, że jedzenie smakuje lepiej, gdy wygląda ładniej i bardziej zachęcająco. 😉
5. Pozwól wybrać. Niech Twoja pociecha zdecyduje czy ma ochotę na rybę pieczoną, czy może gotowaną. Może chciałaby spróbować rybnej zupy, a może po prostu wybrać przyprawy, które doda do swojego kawałka? Liczenie się ze zdaniem dziecka i wyrabianie w nim jego własnej opinii o smakach pozwoli sprecyzować jego preferencje.
Choć w niektórych przypadkach ich zmiana może zająć nieco czasu i u każdego przebiegać trochę inaczej, to pewne jest, że regularne spożywanie ryb przynosi wiele korzyści nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Pamiętajmy, że na zmianę nawyków nigdy nie jest za późno! 😉