Bruschetta to wyjątkowo łatwa w przyrządzeniu, ale pełna smaku włoska przystawka. Grillowane grzanki podawane z aromatycznym sosem pomidorowym to nieodzowna część sycylijskiego obiadu. Sprawdźcie naszą wariację na jej temat, z wykorzystaniem wędzonego Łososia Jurajskiego.
Bruschetta to wyjątkowo łatwa w przyrządzeniu, ale pełna smaku włoska przystawka. Grillowane grzanki podawane z aromatycznym sosem pomidorowym to nieodzowna część sycylijskiego obiadu. Sprawdźcie naszą wariację na jej temat, z wykorzystaniem wędzonego Łososia Jurajskiego.
Składniki:
Lekka bagietka lub bułka (np. ciabatta)
Czosnek
Pomidorki koktajlowe
Bazylia
Oliwa z oliwek
Filet z wędzonego łososia.
Czosnek siekamy na bardzo cienkie paseczki. Następnie kroimy pomidorki na połówki, uważajmy na ich sok, który potrafi namoczyć pieczywo. Całość mieszamy z bazylią oraz oliwą z oliwek. Jeśli mamy więcej czasu, możemy podgrzać tę kompozycję na patelni, tak aby wypuściła więcej aromatu.
Następnie kroimy bagietkę na 2 centymetrowe grzanki i grillujemy je w opiekaczu lub na patelni. Wykładamy na nie naszą sałatkę pomidorową, a na samą górę dodajemy płaty łososia. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!