Dobrze zbilansowany czy szkodliwy?
Dobrze zbilansowany posiłek powinien dostarczyć nam energii i wartościowych składników odżywczych. Niektóre popularne połączenia niekoniecznie mogą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Jak to wygląda w przypadku łososia?
Jak wiadomo łosoś jest rybą tłustą – znajdziemy więc w niej zarówno białka jak i tłuszcze. W daniu nie powinniśmy używać więc bardzo dużych ilości innych białek, gdyż ich trawienie trwa dość długo. Co więcej, ich wysokie i regularne spożycie może negatywnie wpływać na nasze nerki. Dlatego nie powinniśmy często łączyć ze sobą np. ciecierzycy, ryb, mięsa, tofu. Jeżeli chodzi o tłuszcze nie możemy zapominać o roli warzyw. Szczególnie te zielone ułatwią nam trawienie.
Jak przemycać warzywa w potrawach dla osób, które stanowczo ich odmawiają? Najlepiej pod postacią farszu, sosu czy też nadzienia. Poniżej jedna z naszych inspiracji, pełen zdrowia szpinak, którego naprawdę sporo możemy zmieścić w jednym daniu!
Składniki na dwie porcje:
Po dokładnym oczyszczeniu ryby przyprawiamy ją solą, czosnkiem i świeżym koprem.
Pieczemy w piekarniku przez 20 min w temperaturze 200 stopni.
Szpinak podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek z czosnkiem. Dodajemy ser feta i łączymy razem ze szpinakiem.
Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i pieczonego łososia i wykańczamy sokiem z cytryny.