Dookoła świata z Jurajskim!
Łosoś to doskonale znana na całym świecie ryba. W zależności od kraju każdy dostosował jej przygotowanie do dostępnych składników, preferencji i kuchni. Dzięki temu istnieją tysiące przepisów na łososia. Dziś wybierzemy się w mini podróż po kulinarnych upodobaniach dotyczących tej ryby.
Kraje nordyckie
Kult łososia jest tu wszechobecny. Znajdziemy go na kanapkach, gofrach w zupach i nie tylko. Jedną z najbardziej charakterystycznych potraw jednak i wywołujących najwięcej emocji jest gravlax – czyli surowy łosoś zamarynowany w soli. Chcielibyście przyrządzić to danie? Zachęcamy do zapoznania się z naszym przepisem!
Japonia
Ponoć to wysokie spożycie ryb jest odpowiedzialne za długowieczność Japończyków… na pewno wiemy, że przyczyniło się do powstania wielu przepisów z tego kraju. Oprócz znanego wszystkim sushi popularne jest marynowanie go w sosie teriyki, przyrządzanie tataki czy też japońskiej wersji szaszłyka – yakitori.
Indie
Wiele potraw w Indiach przygotowuje się w specjalnych glinianych piecach tandoori. Lecz przepisy z powodzeniem można odtwarzać w domowych piekarnikach. Jogurtowa marynata i aromatyczne zioła to połączenie, które idealnie współgra z łososiem.
Rosja
Potrawą, do której można wykorzystać łososia w Rosji jest ucha, czyli rybna zawiesista zupa. Najczęściej przyrządza się ją ze słodkowodnych gatunków ryb, lecz łosoś nada jej wyjątkowego charakteru.
Polska
Typowym dla polskiej kuchni jest kiszenie. Oprócz ogórków możemy spotkać już buraki, kalafiory, czosnek czy też… łososia! W takiej wersji najdziecie go między innymi w ofercie Ryby Zubowicz w Kamieniu Pomorskim lub w przepisie Andrzeja Jakomulskiego