Czym są dioksyny i czy mamy się ich bać?
Dioksyny są grupą organicznych związków chemicznych. Powstają jako produkt uboczny procesu spalania produktów zawierających chlor np.olejów napędowych. Nie jest więc zaskakującym, że ich obecność jest powiązana z ingerencją człowieka.
Na próżno doszukiwać się w nich wielu pozytywów. Oprócz kilku przypadków wykorzystania ich jako trucizny nie znaleziono dla nich lepszego zastosowania.
Niestety te związki bardzo łatwo rozprzestrzeniają się w powietrzu i wodzie, czego skutkiem jest ich obecność w naszym pożywieniu.
Narażone są szczególnie ryby tłuste, bo to w ich tłuszczu odkłada się ich najwięcej.
Dbamy, aby nasz Łosoś Jurajski był rybą zdrową i bezpieczną. Potwierdzają to badania na obecność metali ciężkich oraz dioksyn. Sprawdzajcie pochodzenie produktów, które wrzucacie do koszyka, nigdy nie wiadomo co możemy w nich spotkać.