Sekret długowieczności
Wiecie co łączy najbardziej długowieczne kraje na świecie, takie jak Japonia, Islandia, Grecja i Włochy? Otóż dieta bogata w świeże ryby!
Badania od dawna wykazują sprzężenie między długowiecznością a dietą bogatą w warzywa i ryby ze sprawdzonych źródeł.
Średnia wieku w Japonii to ok. 85 lat, również w tym kraju znajduje się obecnie najstarsza kobieta, która niedawno skończyła 117 lat. Dieta Japończyków opiera się głównie na świeżych warzywach, ryżu, surowych rybach i owocach morza. Spożywają dużo mniej czerwonego mięsa oraz przetworzonego jedzenia niż Polacy, co pozytywnie odbija się na ich zdrowiu.
Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego również gustują w świeżych rybach, owocach morza oraz warzywach. Nic dziwnego, przyroda działa na ich korzyść, bliskość morza oraz długi okres wegetacyjny sprzyja zdrowej diecie.
Na okres wegetacyjny narzekać mogą za to mieszkańcy Islandii. Mimo to zajmują miejsce w czołówce długowiecznych społeczeństw. Jednak spożywają bardzo dużo tłustych ryb i od dziecka piją tran. Swoją rolę w ich długowieczności odgrywają między innymi drogocenne kwasy Omega-3, które wspomagają organizm człowieka na wielu płaszczyznach.
Weźmy przykład z mieszkańców tych krajów i wyrzućmy z naszego jadłospisu przetworzoną żywność na rzecz świeżych ryb i warzyw ze sprawdzonych źródeł, aby cieszyć się zdrowiem przez długi czas.