Jak rozpoznać świeżość ryby…
Łosoś Jurajski ma bardzo wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jego walory smakowe można podziwiać także w potrawach przygotowywanych z surowego mięsa. Tatar, łosoś po rybacku, gravlax lub po prostu sushi – to kulinarne pozycje, które mają wielu swoich zwolenników.
Pamietajcie jednak, że w przypadku ryb świeżość ma kluczowe znaczenie. Lokalizacja hodowli Jurassic Salmon i sprawna logistyka sprawiają, że do sklepów i restauracji Łosoś Jurajski trafia już w kolejnym dniu po uboju. A jak sprawdzić świeżość ryby w sklepie? Czytajcie dalej…
1. OCZY nie kłamią 🙂
Pamiętajcie, że świeżość ryby możecie rozpoznać między innymi po oczach … Mętne i wklęsłe świadczą o tym, że nasza ryba już długo czeka w lodówce na zakup… Jeśli jest świeża – będzie miała oczy wypukłe i błyszczące…
2. SKRZELA , a raczej kolor skrzeli …
U świeżego łososia są intensywnie czerwone, u innych gatunków bywają także jasno- i ciemnoróżowe. Jeśli jednak mają kolor żółtawy lub brunatny – UWAGA – świadczy to o długim czasie, który upłynął od połowu…
3. MIĘSO sprężyste i jędrne…
Zanim zdecydujecie się na zakup musicie sprawdzić czy samo mięso jest jędrne i pod wpływem nacisku szybko wraca do poprzedniego kształtu. Jeśli pozostaje wklęśnięcie – to już sami wiecie – nie kupujcie.
4. NOS – tym razem nie ryby 🙂
Czy wiecie, że ryba tuż po wyłowieniu i przez kilka kolejnych dni nie ma przykrego tzw. rybiego zapachu? Co najwyżej pachnie „morzem” lub inną wodą (zależnie od tego, gdzie żyje). Jesli zapach ryby jest wyraźny i intensywny – sprawdźcie termin przydatności do spożycia, a najlepiej poszukajcie innej.
5. ŁUSKI
Bez uszkodzeń, przylegające do skóry. Jeśli jest inaczej – nie kupujcie.
6. SKÓRA zazwyczaj jest śliska ale…
jeśli jednak zauważycie lepki, nieprzyjemny śluz zrezygnujcie z zakupu.