Trudność: Łatwe | Czas przygotowania: Łatwe | Ilość porcji: |
Łosoś jurajski podany z sosem z kaparów na bazie białego wina
SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA JURAJSKIEGO W SOSIE Z KAPARÓW:
Sposób przygotowania:
Przygotowanie dania zaczynamy od przyrządzenia sosu kaparowego na bazie białego wina.
W małym garnuszku, na maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę razem z drobno posiekanym czosnkiem. Po chwili dodajemy kapary i dolewamy białe wino. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut – w tym czasie alkohol spokojnie odparuje pozostawiając aromat wina.
Pod koniec gotowania sos doprawiamy solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Sos możemy doprawić również odrobiną soku z cytryny.
Filet z łososia oczyszczamy z ości. Kroimy go na około 3-centymetrowe kawałki.
Kawałki ryby układamy na rozgrzanej patelni skórą do dołu, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu z góry i smażymy – od strony skóry smażymy około 6 minut, a następnie 3 minuty od strony mięsa. Ryba ma dojść, leciutko przyrumienić się z wierzchu i pozostać soczysta w środku. Czas smażenia ryby zależny jest od jej grubości – dlatego u Was może się nieco wydłużyć, jeśli Was filet był grubszy.
Kawałki łososia układamy na półmisku i polewamy je aromatycznym, kaparowo-winnym sosem.
Przepis, jak i zdjęcia powstały przy współpracy z Frywolna Kuchnia.