Trudność: Łatwe | Czas przygotowania: Łatwe | Ilość porcji: 4 |
Łosoś Jurajski w glazurze z pomarańczy i miodu z dodatkiem różowego pieprzu i tymianku
Przygotowaliśmy dla Państwa bardzo świąteczną propozycję na przygotowanie Łososia Jurajskiego. Soczysty, słodkawy, po prostu przepyszny! Przekonajcie się sami.
SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA JURAJSKIEGO W GLAZURZE Z POMARAŃCZY I MIODU:
Sposób przygotowania:
Filet z łososia dokładnie oczyszczamy z ości.
W rondelku na maśle podsmażamy drobno posiekany ząbek czosnku. Po chwili dolewamy sok wyciśnięty z trzech pomarańczy, łyżkę miodu, łyżkę różowego pieprzu i odrobinę posiekanego świeżego tymianku. Pomarańczowy sos doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i lekko redukujemy. Doprawiamy szczyptą soli do smaku.
Łososia kroimy na paski szerokości około 2,5-3 cm.
W nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym okładamy kawałki ryby skórą do dołu. Łososia zalewamy gorącym sosem pomarańczowym, dodajemy kawałki plastrów pomarańczy i kilka gałązek świeżego tymianku.
Łososia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem). Ryba będzie się piekła około 20 minut (czas pieczenia zależy od grubości filetu).
Przepis, jak i zdjęcia powstały przy współpracy z Frywolna Kuchnia.