przygotowujemy składniki (co trzeba obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki)
składniki na bulion wkładamy do garnka
całość zalewamy zimną wodą
bulion gotujemy pod przykryciem kilka godzin – mój gotował się 12h
Zupa z łososiem
w garnku podgrzewamy 1l bulionu rybnego
dodajemy do niego gwiazdkę anyżu, tarty na drobnych oczkach świeży imbir, posiekaną dymkę i cieniutko pokrojone chili (część dymki i chili zostawiamy do podania do dekoracji)
bulion ma się zagrzać (staramy się go nie zagotować) i razem z dodatkami podgrzewać około 10 minut. Po tym czasie zupę przecedzamy
łososia pozbawiamy skóry i oczyszczamy z ości (jeśli jest to konieczne), kroimy na 4 równe kawałki
w miseczce łączymy składniki marynaty do ryby i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
rybę marynujemy 15 minut, a następnie obsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu – czas smażenia ryby zależny jest od jej grubości, u mnie to wyszło około 2-3 minut z 1 strony
gotujemy jajka przepiórcze – to ze zdjęcia, z delikatnie płynnym żółtkiem gotowało się 2 minuty od momentu włożenia do wrzątku, jeśli ktoś woli takie ścięte to spokojnie 4 minuty wystarcza dla jajka przepiórczego
makaron szykujemy zgodnie z informacją na opakowaniu
makaron przekładamy do miseczek, zalewamy go gorącym bulionem, układamy kawałek łososia, jajko przepiórcze przecięte na pół i dekorujemy odrobiną chili, dymki i kolendry
Przepis jak i zdjęcia powstały przy współpracy z Frywolna Kuchnia.